Maak een
afspraak

Behandelingen

Een van de bekendste behandelmethodes is het gebruik van manipulaties, in de volksmond ook wel “kraken” genoemd. Naast andere specifieke, chiropractische methodes zijn we uitvoerig geschoold in onder andere algemene diagnostiek, zoals het beoordelen van röntgenfoto’s, MRI-scans en een functionele bewegingsanalyse. Indien nodig werken we nauw samen met de fysiotherapeuten in onze praktijk.

Behandeling

Manipulaties (kraken)

De chiropractie staat bekend om de manipulatietechnieken, wat we in de volksmond kennen als het kraken. Een chiropractor kan echter gebruik maken van meerdere behandelingen. Een manipulatie is een heel snelle en gecontroleerde rekbeweging. Dit heeft als doel de beweeglijkheid van het gewricht te herstellen. Tijdens dit proces ontstaan er kleine gasbelletjes in het gewricht, die leiden tot het karakteristieke geluid.

Het is daarnaast echter mogelijk om tal van andere behandelmethoden te kiezen. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de beste manier om daar een oplossing voor te bieden. De behandelmethode die de chiropractor kiest hangt af van je individuele klachten en behoeften, het staat wat dat betreft niet vast dat er sprake zal zijn van een manipulatie. Een manipulatie doet geen pijn en is een zeer veilige behandelmethode.

Behandeling

Mobilisaties

Een alternatief en mildere versie van een manipulatie. Mobiliseren heeft net als manipulatie het doel een gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen. Een mobilisatie wordt over het algemeen niet gekenmerkt door het karakteristieke krakje.

Het kan gebeuren dat door een blessure een gewricht niet meer zo soepel beweegt als voorheen en/of pijnlijk is. Een chiropractor kan dan de functie herstellen door het gewricht met speciale technieken te bewegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren: passief, actief of geleid actief. Een manipulatie is ook een vorm van passief mobiliseren.

Meestal is mobiliseren alleen niet genoeg om van de klachten af te komen. Om die reden wordt bijvoorbeeld aangeraden om oefeningen te doen die helpen voorkomen dat klachten terugkomen.

Behandeling

Spierontspannende technieken

Myofasciale technieken
We gebruiken een breed scala aan myofasciale technieken om onnodige spanning van je spieren en gewrichten af te nemen. We pakken uiteraard ook altijd het onderliggende probleem aan. Een voorbeeld hiervan is gespannen rugspieren door een slechte stabilisatie van de wervelkolom.

Active Release Techniek
Active Release Therapie (ART) is een niet-invasieve manuele therapietechniek die de beperkingen van zacht weefsel corrigeert, die pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken. Het doel is littekenweefsel en verklevingen af te breken om de functie in het lichaam te optimaliseren.

Triggerpoint therapie
Handmatige triggerpoint-therapie is een handmatige techniek om triggerpoints te behandelen. Het maakt gebruik van sterke handmatige druk en kan ongemakkelijk of enigszins pijnlijk zijn. Echter, zoals bij dry needling, wordt deze pijn meestal beschouwd als een “goede en losmakende pijn”.

Behandeling

Dry needling

Onze chiropractor Jim Zeelen is gespecialiseerd in dry needling. Dry needling is een zogenaamde intramusculaire – in een spier – behandeling die wordt uitgevoerd door de chiropractor. Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij spierklachten die al langer bestaan als onderdeel van een totaalbehandeling.

Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekklachten en een tenniselleboog. De chiropractor maakt gebruik van dunne accupuntuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen ontspannen.

Maak een afspraak met Jim

Ik ben nieuw Vervolgafspraak
Behandeling

Shockwave

Shockwave therapie is inmiddels niet meer weg te denken uit de moderne praktijk. Keer op keer toont wetenschappelijk onderzoek aan dat shockwave therapie een zeer effectieve methode is om een scala aan musculoskeletale klachten te behandelen. Het aantal shockwave indicaties groeit zelfs nog steeds. En daar zitten ook minder voor de hand liggende toepassingsgebieden bij.

Maak een afspraak met Anrie

Ik ben nieuw Vervolgafspraak
Behandeling

Activator

Een nog mildere optie voor manipulatie of mobilisatie is het gebruik een activator of ook wel in de volksmond een ‘klikpennetje’ genoemd. Deze geeft een versnelde impuls op een gewricht om ook de functie van het gewricht te verbeteren.

Snel je klachten verhelpen?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak een afspraak
Revalidatie onderrug

McGill consult

De McGill-methode is ontwikkeld door professor Stuart McGill, een wereldberoemde professor van de lage rug, docent en auteur. Hij is een pionier op het gebied van deze methode om patiënten te helpen herstellen van chronische lage rugpijn en verdere lage rugletsels en symptomen te voorkomen.

Belangrijk is om te identificeren welke bewegingen, houdingen en belastingen de hoofdoorzaak zijn van chronische lage rugpijn, hoe deze oorzaken weg te nemen en van lage rugpijn af te komen.

Meer over de McGill methode

Behandel je eigen rugklachten met McGill

Professor McGill vertelt over een wetenschappelijk manier om van je rugpijn af te komen.

Bestel het boek
een van de mcgill big 3 oefeningen bird-dog voor lage rug klachten
Revalidatie therapie

Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS)

Het zenuwstelsel stelt programma’s op die de houding, beweging en gang van de mens regelen. Deze ‘motorische besturing’ is grotendeels ontwikkelt tijdens de eerste levensjaren van de mens. Daarom benadrukt DNS de neurologische aspecten van motorische controle om de disfunctie van het bewegingsapparaat en de bijbehorende syndromen te beoordelen en te herstellen.

Behandeling

Neurodynamics

Neurodynamics verwijst naar de communicatie tussen verschillende delen van het zenuwstelsel en naar de relatie van het zenuwstelsel met het bewegingsapparaat. Het is aangetoond dat de zenuwen onafhankelijk van andere weefsels bewegen. De term Neurodynamics verscheen voor het eerst in 1989 en is sindsdien de afgelopen 30 jaar verder ontwikkeld. Neurodynamica wordt nu gezien als een belangrijk onderdeel van de beoordeling en behandeling van letsel.

Neurodynamica in de zin die hier wordt geïmpliceerd, is de mobilisatie van het zenuwstelsel als benadering voor fysieke behandeling van pijn. De behandeling en/of beoordeling berust op het beïnvloeden van de pijnfysiologie via de mechanische behandeling van neurale weefsels en niet-neurale structuren rond het zenuwstelsel. Deze mobilisatie activeert een reeks mechanische en fysiologische reacties in zenuwweefsels.

Diagnostiek

Beoordeling beeldvormende diagnostiek

De chiropractor onderscheidt zich van andere ‘manuele beroepen’ door de academische opleiding, voor een groot deel gericht op diagnosestelling, herkenning van pathologische processen, het analyseren van röntgen- en MRI-diagnostiek en de uitgebreide klinische ervaring.

We zijn goed opgeleid om je röntgenfoto of MRI-scan te beoordelen. We werken nauw samen met het ziekenhuis Bernhoven en kunnen deze informatie, met jouw toestemming, kosteloos opvragen.

Chiropractie is zeer veilig

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak een afspraak