Maak een
afspraak
een ontstoken elleboog met een slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Wat is een slijmbeursontsteking?

Hieronder vindt u informatie over wat een slijmbeursontsteking is, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe het kan worden behandeld.

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs, een kleine zak gevuld met vloeistof die zich bevindt tussen het bot en de spieren, pezen of huid. De slijmbeurs fungeert als een soort kussen en beschermt de weefsels en gewrichten tegen wrijving en schokken. Wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt, kan dit leiden tot pijn, zwelling en beperkte beweging van het aangedane gewricht.

Er zijn verschillende oorzaken van slijmbeursontsteking. De meest voorkomende oorzaken zijn overmatig gebruik van het gewricht, herhaalde bewegingen, trauma of letsel aan het gewricht, een infectie, reumatoïde artritis, jicht of andere vormen van artritis. Mensen die bepaalde beroepen hebben, zoals bouwvakkers, schilders en vloerenleggers, lopen meer risico op het ontwikkelen van slijmbeursontsteking vanwege de herhaalde bewegingen die ze maken.

Wat zijn symptomen van een slijmbeursontsteking?

Symptomen van slijmbeursontsteking zijn onder meer pijn, zwelling, gevoeligheid en roodheid rond het aangetaste gewricht. In sommige gevallen kan de pijn zo ernstig zijn dat het de dagelijkse activiteiten beperkt en kan er koorts optreden als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie.

Behandeling van een slijmbeursontsteking

De behandeling van slijmbeursontsteking hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. Rust en het vermijden van overmatig gebruik van het gewricht is vaak de eerste stap in de behandeling. Het aanbrengen van ijs op het aangetaste gebied kan helpen bij het verminderen van zwelling en pijn. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen. Chiropractie en het uitvoeren van specifieke oefeningen kunnen ook helpen bij het herstel van de spieren en gewrichten. In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden worden gegeven om de ontsteking te verminderen.

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn als de slijmbeursontsteking niet reageert op conservatieve behandelingen of als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie.

Het voorkomen van slijmbeursontsteking kan worden bereikt door het vermijden van overmatig gebruik van de gewrichten, regelmatige stretching en warming-up voor lichamelijke activiteit, en het dragen van goed passende schoenen en beschermende uitrusting tijdens het sporten of werken.

In conclusie, een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs die kan leiden tot pijn, zwelling en beperkte beweging van het aangetaste gewricht. Het is belangrijk om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen om verdere schade aan het gewricht te voorkomen. Het is ook belangrijk om de ontsteking niet te negeren, omdat het kan leiden tot langdurige en chronische pijn als het niet tijdig wordt behandeld.

Als u denkt dat u slijmbeursontsteking heeft, neem dan contact op met uw huisarts of chiropractor. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en een behandeling op maat voor u ontwikkelen. Het is belangrijk om niet zelfmedicatie te nemen of de ontsteking te negeren, omdat dit kan leiden tot verdere schade aan het gewricht en mogelijk tot langdurige pijn en invaliditeit.

Het voorkomen van slijmbeursontsteking is ook belangrijk, vooral als u een risico loopt vanwege uw werk of levensstijl. Regelmatige stretching en warming-up voor lichamelijke activiteit, het vermijden van overmatig gebruik van het gewricht en het dragen van goed passende schoenen en beschermende uitrusting tijdens het sporten of werken kan helpen om slijmbeursontsteking te voorkomen.

In het algemeen is het belangrijk om goed voor uw gewrichten te zorgen en ze te beschermen tegen overmatig gebruik en letsel. Als u pijn of ongemak in een gewricht ervaart, neem dan contact op met uw huisarts of chiropractor om de juiste diagnose te krijgen en de juiste behandeling te krijgen.

Tips en adviezen bij slijmbeursontsteking

Hieronder vindt u enkele tips en adviezen die kunnen helpen bij het behandelen van slijmbeursontsteking:

1. Rust het aangetaste gewricht: Vermijd activiteiten die pijn of ongemak veroorzaken en geef het gewricht voldoende rust om te genezen.

2. IJsbehandeling: Breng ijs aan op het aangetaste gebied gedurende 15-20 minuten per keer, meerdere keren per dag. Dit kan helpen om de ontsteking en pijn te verminderen.

3. Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verminderen.

4. Chiropractie: Chiropractie kan helpen bij het verminderen van de ontsteking en pijn, evenals bij het verbeteren van de beweging en flexibiliteit van het gewricht.

5. Injecties: Corticosteroïde injecties kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en pijn, maar worden meestal alleen gebruikt als andere behandelingen niet effectief zijn.

6. Chirurgie: In zeldzame gevallen kan chirurgie nodig zijn om de ontstoken slijmbeurs te verwijderen.

7. Voorkom herhaling: Het is belangrijk om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en te voorkomen dat deze zich opnieuw voordoet. Dit kan betekenen dat u uw houding aanpast, uw werkplek ergonomischer maakt, regelmatig pauzes neemt tijdens het werken of sporten, of uw activiteiten aanpast om overmatig gebruik van het gewricht te voorkomen.

Shockwave en slijmbeursonsteking

Shockwave-therapie kan worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder bursitis. De golven stimuleren de bloedstroom naar het getroffen gebied, waardoor de ontsteking afneemt en het genezingsproces wordt versneld.

Hoe kan shockwave-therapie helpen bij een slijmbeursontsteking?

Shockwave-therapie kan helpen bij de behandeling van een slijmbeursontsteking door de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. De geluidsgolven stimuleren de bloedstroom naar het getroffen gebied, waardoor de ontsteking afneemt en de genezing wordt bevorderd.

Bovendien kan shockwave-therapie ook helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van stijfheid in het getroffen gebied. Dit kan leiden tot een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Last van slijmbeursontsteking? Neem dan contact met ons op voor een behandelplan
Terug naar het nieuwsoverzicht