Maak een
afspraak

Nieuw in de praktijk: Lasertherapie

Therapeutische lasertherapie

Sinds kort zijn we de trotse eigenaar van een nieuwe optie om patienten te behandelen; onze klasse 4 therapeutische laser

Een therapeutische klasse 4 laser is een geavanceerd medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt in de fysiotherapie en revalidatie om pijn te verminderen, ontstekingen te verminderen en het herstelproces te bevorderen. Hoewel het gebruik van een laser misschien als iets uit een sciencefictionfilm klinkt, werkt het eigenlijk op een heel veilige en effectieve manier.

De therapeutische klasse 4 laser zendt geconcentreerd licht uit in de vorm van een smalle bundel. Dit licht bestaat uit fotonen, die kleine energiedeeltjes zijn. Wanneer de laser op de huid wordt gericht, dringen deze fotonen door de oppervlakteweefsels en bereiken ze dieperliggende structuren zoals spieren, pezen en gewrichten.

Wanneer de fotonen in contact komen met de cellen van je lichaam, vindt er een proces plaats dat fotobiostimulatie wordt genoemd. Dit proces heeft verschillende gunstige effecten op het weefsel:

1. Pijnvermindering
De laser activeert bepaalde zenuwvezels die verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van pijnsignalen. Dit kan resulteren in een vermindering van pijn en ongemak.

2. Ontstekingsremmend effect
De laser kan de ontstekingsreactie in de weefsels verminderen. Dit helpt zwelling en ontsteking te verminderen, wat op zijn beurt de genezing bevordert.

3. Stimulatie van de bloedsomloop
De laser kan de bloedvaten verwijden en de bloedcirculatie verbeteren. Dit verhoogt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de behandelde gebieden, waardoor het herstel wordt versneld.

4. Versneld weefselherstel
De laser bevordert het herstelproces van beschadigde cellen en weefsels. Het stimuleert de productie van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid en regeneratie van het weefsel.

Tijdens een behandeling met een therapeutische klasse 4 laser kun je een aangename warmte of tinteling voelen op het behandelde gebied, maar meestal voel je niets. De duur en frequentie van de behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van je specifieke aandoening en behoeften.

Het is belangrijk op te merken dat een therapeutische klasse 4 laser veilig is wanneer deze wordt gebruikt door een getrainde professional. De laserstraal is zeer geconcentreerd en kan schadelijk zijn voor de ogen, dus je zult worden voorzien van een beschermende bril tijdens de behandeling.

Als je vragen hebt over het gebruik van een therapeutische klasse 4 laser in jouw specifieke situatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We kunnen je meer gedetailleerde informatie geven en bepalen of deze behandelmethode geschikt is voor jou.

Waar kun je deze therapeutische laser voor gebruiken?

Een therapeutische klasse 4 laser kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan klachten en aandoeningen. Het kan effectief zijn bij zowel acute als chronische aandoeningen. Hoewel de specifieke toepassingen kunnen variëren, zijn hier enkele veelvoorkomende klachten waarbij een therapeutische laserbehandeling gunstig kan zijn:

1. Pijnklachten
De laser kan worden gebruikt om pijn te verminderen bij aandoeningen zoals gewrichtspijn, spierpijn, nekpijn, rugpijn, artritis, tendinitis, bursitis en fibromyalgie.

2. Sportblessures
Het kan worden toegepast bij de behandeling van blessures zoals verstuikingen, verrekkingen, ligament- en peesletsels, spierkrampen en scheenbeenvliesontsteking.

3. Ontstekingsaandoeningen
De laser kan ontsteking verminderen bij aandoeningen zoals peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, artritis, en tendinitis.

4. Wondgenezing
Het kan de genezing van wonden bevorderen, waaronder postoperatieve wonden, diabetische ulcera, decubitus (doorligwonden) en andere huidletsels.

5. Neurologische aandoeningen
De laser kan worden gebruikt als onderdeel van de behandeling bij bepaalde neurologische aandoeningen zoals carpaal tunnelsyndroom, ischias, hernia van de tussenwervelschijf en zenuwpijn.

6. Herstel na chirurgische ingrepen
Het kan bijdragen aan het herstel en de pijnvermindering na orthopedische operaties, zoals gewrichtsvervangingen, ligament-reconstructies en andere orthopedische ingrepen.

7. Huidcondities
De laser kan ook worden ingezet bij bepaalde huidaandoeningen, waaronder acne, rosacea en littekens.

Het is belangrijk op te merken dat de toepassing van een therapeutische klasse 4 laser afhangt van de specifieke diagnose en de beoordeling van een van onze chiropractoren. We zullen een grondige evaluatie van je aandoening uitvoeren en bepalen of lasertherapie geschikt is voor jouw situatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht