Maak een
afspraak
hardloper last van achillespeesontsteking

Last van achillespeesontsteking?

Achillespeesontsteking, ook wel tendinitis genoemd, is een aandoening waarbij de pees die de kuitspieren verbindt met het hielbeen ontstoken raakt. Het kan ontstaan door overbelasting of door een blessure. De symptomen zijn onder andere pijn, zwelling en stijfheid in de hiel of kuit. Hoewel er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn, kan chiropractie een effectieve behandelingsoptie zijn voor mensen met achillespeesontsteking.

Chiropractie is een alternatieve geneeswijze die gericht is op het handmatig manipuleren van de wervelkolom en andere gewrichten om pijn en andere symptomen te verlichten. Chiropractie kan ook worden gebruikt om spieren en pezen te behandelen, waaronder de achillespees.

De chiropractor zal bij een patiënt met achillespeesontsteking eerst een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij worden de gewrichten, spieren en pezen in de benen gecontroleerd op eventuele disfuncties. De chiropractor kan bijvoorbeeld vaststellen of er sprake is van een verminderde bewegingsvrijheid in de enkel of voet.

Op basis van de bevindingen zal de chiropractor een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt. Dit kan bijvoorbeeld het uitvoeren van specifieke oefeningen om de achillespees te versterken omvatten. De chiropractor kan ook manuele therapie toepassen, zoals massage of manipulatie van de voet en enkel om de bloedcirculatie te stimuleren en de genezing te bevorderen. Een andere behandeloptie is ook het inzetten van shockwave. 

Daarnaast kan de chiropractor ook advies geven over lifestylefactoren die bijdragen aan het ontstaan van de aandoening, zoals slechte schoenen of een slechte houding. Door deze factoren aan te pakken, kan het risico op het opnieuw ontwikkelen van de aandoening worden verminderd.

 

Onderzoek met echografie bij achillespeesontsteking

Echografie kan worden gebruikt om de structuur en functie van de achillespees te onderzoeken en eventuele afwijkingen of beschadigingen te identificeren. Het kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de ontsteking en kan de ernst van de aandoening bepalen.

Tijdens het echografieonderzoek kan de chiropractor de echografiesonde op het getroffen gebied plaatsen en beelden van de achillespees verkrijgen. Hierdoor kunnen we de dikte van de pees meten en eventuele afwijkingen of scheuren in de structuur van de pees opmerken.

Voordelen van echografie bij achillespeesontsteking

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van echografie bij het onderzoeken van achillespeesontsteking, zoals:

  • Het is een veilige en niet-invasieve procedure die geen schadelijke straling of bijwerkingen veroorzaakt.
  • Het kan helpen bij het identificeren van eventuele afwijkingen of beschadigingen aan de pees.
  • Het kan de ernst van de ontsteking bepalen en helpen bij het bepalen van de juiste behandelingsopties.

 

Achillespeesontsteking en de behandeling met shockwave therapie

Achillespeesontsteking is een aandoening waarbij de achillespees ontstoken raakt als gevolg van overmatig gebruik of letsel. Het kan een pijnlijke en invaliderende aandoening zijn die de dagelijkse activiteiten en sportprestaties kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder shockwave therapie.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een niet-invasieve behandelingsoptie die gebruik maakt van hoogenergetische akoestische golven om pijn en ontsteking te verminderen en het genezingsproces te bevorderen. Deze golven worden gegenereerd door een apparaat dat een behandelkop bevat en rechtstreeks op het getroffen gebied wordt gericht.

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie werkt door het stimuleren van de bloedstroom en het metabolisme van de cellen in het getroffen gebied, waardoor de genezing wordt versneld en ontstekingen worden verminderd. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de collageenproductie en het verminderen van littekenvorming.

Behandeling van achillespeesontsteking met shockwave therapie

Shockwave therapie is een effectieve behandelingsoptie voor achillespeesontsteking. De behandeling zelf duurt meestal slechts enkele minuten en kan enig ongemak veroorzaken. Na de behandeling kan er sprake zijn van enige zwelling en pijn, maar deze symptomen verdwijnen meestal snel.

Het aantal vereiste behandelingen kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. In sommige gevallen zijn slechts enkele behandelingen nodig, terwijl andere patiënten misschien wekelijkse sessies nodig hebben gedurende een periode van enkele weken.

Voordelen van shockwave therapie

Shockwave therapie heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere behandelingsmethoden, zoals:

– Het is een niet-invasieve behandelingsoptie die geen operatie of anesthesie vereist

– Het heeft weinig tot geen bijwerkingen

– Het kan helpen de genezing te versnellen en ontstekingen te verminderen

– Het kan worden gebruikt in combinatie met andere behandelingsopties

Achillespeesontsteking kan een pijnlijke en invaliderende aandoening zijn die de dagelijkse activiteiten en sportprestaties kan beïnvloeden. Shockwave therapie is een effectieve behandelingsoptie die kan helpen de genezing te versnellen en ontstekingen te verminderen. Als u last heeft van achillespeesontsteking, neem dan contact op met uw zorgverlener om te bespreken of shockwave therapie geschikt voor u is.

Last van uw achillespees? Neem contact met ons op voor een echo en verder onderzoek

Tips en adviezen bij achillespeesontsteking

1. Rust en verminder activiteit: Rust is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen als u last heeft van achillespeesontsteking. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren, zoals hardlopen of springen, en probeer in plaats daarvan rustigere activiteiten te doen, zoals wandelen of zwemmen.

2. IJs: Als u pijn en zwelling heeft, kan het toepassen van ijs op het getroffen gebied helpen om de ontsteking te verminderen. Wikkel een ijszak in een handdoek en leg het gedurende 15 tot 20 minuten op het getroffen gebied.

3. Stretching: Het regelmatig uitvoeren van rekoefeningen voor de kuitspieren kan helpen om de spanning op de achillespees te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld een muurrek gebruiken om de kuitspieren te strekken.

4. Schoeisel: Zorg ervoor dat u comfortabele, goed passende schoenen draagt die geschikt zijn voor uw activiteit. Vermijd hoge hakken en schoenen die de achillespees belasten.

5. Chiropractie: Een chiropractor kan u helpen om de juiste oefeningen te doen en u adviseren over het verminderen van de belasting op de achillespees. We kunnen u ook behandelen met shockwave en de pees onderzoeken door middel van echografie om zo de exacte locatie te lokaliseren. 

6. Medicatie: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om de pijn te verlichten. Raadpleeg echter altijd uw arts voordat u medicijnen gebruikt.

Terug naar het nieuwsoverzicht