Maak een
afspraak
chiropractor patient met klachten morton neuroma

Ik heb een Morton neuroom

Morton’s Neuroma: Een beknelde zenuw in je voet die geen ruimte laat voor plezier

Heb je ooit een brandend, tintelend gevoel in je voet ervaren? Misschien heb je moeite met lopen of voelt het alsof er een knikker tussen je tenen zit. Dit zou een teken kunnen zijn van Morton’s neuroma, een veelvoorkomende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken. In dit artikel zullen we meer leren over wat Morton’s neuroma is, wat de symptomen zijn en welke behandelingsopties beschikbaar zijn. Dus laten we onze schoenen uitschoppen en in de wereld van Morton’s neuroma duiken!

Wat is Morton’s Neuroma?

Morton’s neuroma is een aandoening waarbij er een verdikking of zwelling optreedt in een van de zenuwen die zich tussen de tenen bevindt, meestal tussen de derde en vierde teen. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door herhaalde druk, irritatie of letsel aan de zenuw, wat resulteert in een beknelde of geïrriteerde zenuw.

Symptomen van Morton’s Neuroma:

 • Brandend, tintelend of prikkend gevoel in de voorvoet of tenen.
 • Pijn of ongemak bij het lopen of dragen van schoenen.
 • Gevoel alsof er iets in je schoen zit, zoals een knikker.
 • Gevoelloosheid in de tenen.

Behandelopties voor Morton’s Neuroma:

1. Aanpassing van schoeisel: Het dragen van schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en een goede demping kan de druk op de zenuw verminderen en verlichting bieden. Barefoot schoenen zou een goede optie kunnen zijn. 

2. Orthopedische inlegzolen: Het gebruik van op maat gemaakte inlegzolen kan helpen bij het corrigeren van de voetstand en het verminderen van de druk op de zenuw.

3. Rust en ijs: Het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren en het aanbrengen van ijs kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn.

4. Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.

5. Chiropractie: Specifieke oefeningen en stretching kunnen helpen bij het versterken van de voet- en enkelgewrichten, het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de druk op de zenuw.

6. Chirurgische ingreep: In ernstige gevallen, wanneer andere conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken, kan een chirurgische verwijdering van de verdikte zenuw worden overwogen.

7. Therapeutische lasertherapie

Preventieve maatregelen tegen Morton’s Neuroma:

 • Draag goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en een goede demping.
 • Vermijd schoenen met hoge hakken of smalle neuzen die de druk op de voorvoet verhogen.
 • Neem regelmatig rust en zorg voor goede voetverzorging om de kans op Morton’s neuroma te verkleinen.
 • Houd je voeten schoon en droog: Zorg ervoor dat je je voeten dagelijks wast en goed afdroogt, vooral tussen je tenen. Dit helpt infecties en irritaties te voorkomen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Morton’s neuroma.
 • Draag geschikte sportschoenen: Kies voor sportschoenen die goed passen en voldoende demping en ondersteuning bieden. Vermijd schoenen die te strak zitten of onvoldoende ruimte bieden voor je tenen. Overweeg het gebruik van orthopedische inlegzolen om extra ondersteuning te bieden.
 • Luister naar je lichaam: Als je pijn, ongemak of andere symptomen ervaart tijdens het sporten of lopen, negeer dit dan niet. Rust wanneer nodig en neem contact op met een zorgverlener als de symptomen aanhouden.
 • Bouw activiteiten geleidelijk op: Als je begint met nieuwe sportactiviteiten of trainingen, doe dit dan geleidelijk aan. Verhoog de intensiteit en duur van de activiteiten langzaam om overbelasting van je voeten te voorkomen.
 • Stretch en versterk je voeten en enkels: Regelmatige stretching en versterkingsoefeningen voor je voeten en enkels kunnen helpen om de spieren en ligamenten te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de stabiliteit te vergroten.
 • Let op je looppatroon: Besteed aandacht aan je loop- en renstijl. Een onjuist looppatroon kan extra druk uitoefenen op je voeten en tenen. Overweeg het raadplegen van een professional, zoals een chiropractor, fysiotherapeut of podoloog, om je looppatroon te analyseren en indien nodig te corrigeren.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips en adviezen bedoeld zijn als algemene richtlijnen. Bij het ervaren van voetklachten of vermoedens van Morton’s neuroma is het raadzaam om een professionele zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en gepersonaliseerd advies.

Door aandacht te besteden aan voetverzorging, het dragen van geschikte schoenen, het luisteren naar je lichaam en het nemen van preventieve maatregelen, kun je de kans op het ontwikkelen van Morton’s neuroma verminderen en genieten van een comfortabel en pijnvrij voetbalavontuur.

Terug naar het nieuwsoverzicht