Maak een
afspraak
cat-camel oefeningen bij rugklachten

Hol-bol bij lage rugklachten

Vandaag duiken we in een van de meest heilzame en eenvoudig uit te voeren oefeningen voor de rug: de Cat-Camel, ook bekend als de Hol-Bol oefening. Deze oefening is enorm populair in zowel yoga als fysiotherapie en wordt vaak aanbevolen door onze chiropractoren. Hieronder leggen we uit waarom de Cat-Camel oefening zo effectief is en hoe je deze kunt integreren in jouw dagelijkse routine.

Wat is de Cat-Camel oefening?

De Cat-Camel oefening is een milde, ritmische beweging die de wervelkolom soepel en flexibel helpt houden. Het wordt uitgevoerd op handen en knieën, waarbij je afwisselend je rug hol en bol laat worden. Deze beweging stimuleert een gezonde wervelkolom en bevordert een betere houding.

Voordelen van de Cat-Camel oefening

 • Bevordert flexibiliteit: Regelmatige uitvoering van de Cat-Camel helpt bij het behouden van de flexibiliteit in uw wervelkolom en nek. Dit is cruciaal voor het behouden van een goede houding en het voorkomen van blessures.
 • Verlicht rugpijn: Veel mensen ervaren verlichting van rugpijn door de Cat-Camel oefening. Het zachtjes bewegen van de wervelkolom in beide richtingen kan helpen om stijve spieren los te maken en druk op de tussenwervelschijven te verlichten.
 • Verbeterde bewegingsvrijheid: Deze oefening helpt om de bewegingsvrijheid van uw wervelkolom te vergroten. Een soepele en flexibele rug is essentieel voor bijna alle dagelijkse bewegingen.
 • Stressvermindering: Het ritmische patroon van de oefening kan zeer rustgevend werken en helpt bij het verminderen van stress en angst. Het is een geweldige manier om even te pauzeren en te focussen op uw lichaam.

Hoe voert u de Cat-Camel oefening uit?

 1. Startpositie: Ga op handen en knieën zitten. Zorg ervoor dat je knieën direct onder uw heupen zijn en je handen direct onder de schouders. Houd je rug neutraal en uw hoofd in lijn met uw wervelkolom.
 2. De ‘Hol’ Fase: Adem in en laat uw buik zakken richting de grond terwijl je jouw hoofd en billen omhoog tilt. Dit is de ‘Hol’ positie.
 3. De ‘Bol’ Fase: Adem uit en trek uw buikspieren aan terwijl je jouw rug naar het plafond rondt en uw hoofd naar beneden brengt. Dit is de ‘Bol’ positie.
 4. Herhaling: Herhaal deze bewegingen in een langzame, vloeiende beweging voor 10 keer hol en bol.

Doet dit meerdere malen per dag! Slechts enkele seconden werk!

Tips

 • Zorg ervoor dat je de beweging geleidelijk en binnen uw comfortzone uitvoert. Forceren is niet nodig en kan leiden tot blessures.
 • Integreer de Cat-Camel oefening in jouw dagelijkse routine, bijvoorbeeld in de ochtend of juist om te ontspannen na een lange dag werken. Probeer het vooral ook tussendoor te doen!
 • Als je twijfelt over je vorm of als je specifieke rugklachten hebt, bespreek dit dan met je chiropractor. Wij kunnen je helpen om de oefening correct en veilig uit te voeren.

We hopen dat je deze informatie over de Cat-Camel oefening nuttig vindt en dat het je inspireert om jouw ruggezondheid te bevorderen. Onthoud dat het onderhouden van je wervelkolom essentieel is voor jouw algehele welzijn. Ben je geïnteresseerd in meer gepersonaliseerd advies of heb je hulp nodig bij jouw rugklachten? Neem dan contact op met onze praktijk.

Je rug zal je dankbaar zijn!

hol-bol oefeningen bij rugklachten

cat-camel oefeningen bij rugklachten

Effect op de tussenwervelschijven

De Cat-Camel oefening speelt een bijzondere rol bij de gezondheid van de tussenwervelschijven, vooral wanneer deze aangetast zijn door slijtage of blessures. Tijdens het uitvoeren van deze oefening worden de tussenwervelschijven voorzichtig gecomprimeerd en ontlast, wat helpt bij het bevorderen van de diffusie van voedingsstoffen naar het schijfmateriaal. Dit is cruciaal voor het onderhoud en het herstel van de tussenwervelschijven. Door regelmatig de flexibiliteit en beweging van de wervelkolom te stimuleren, helpt de Cat-Camel oefening ook stijfheid in de wervelkolom te verminderen. Dit kan bijzonder voordelig zijn voor mensen met beginnende degeneratieve tussenwervelschijfaandoeningen of die herstellende zijn van een rugletsel, omdat het de algehele functie en het comfort van de rug verbetert.

Terug naar het nieuwsoverzicht