Maak een
afspraak

Hoe chiropractie kan helpen bij fibromyalgie

Chiropractie en fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis die wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid in de spieren, pezen en gewrichten. Het kan ook gepaard gaan met vermoeidheid, slaapproblemen, stemmingsstoornissen en andere symptomen. Hoewel de oorzaak van fibromyalgie niet volledig begrepen wordt, is er bewijs dat wijst op een betrokkenheid van het centrale zenuwstelsel.

Chiropractie kan helpen bij de behandeling van fibromyalgie doordat het gericht is op het verbeteren van de werking van het zenuwstelsel. Door middel van chiropractische behandelingen kan de chiropractor de beweging van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel verbeteren. Hierdoor kan de pijn en gevoeligheid in de spieren en gewrichten afnemen en kunnen andere symptomen van fibromyalgie verminderen.

Een chiropractor kan ook advies geven over oefeningen en houdingen die kunnen helpen om de symptomen van fibromyalgie te verminderen. Door regelmatig te bewegen en de juiste houding aan te nemen, kan de belasting op de spieren en gewrichten verminderen en kunnen de symptomen van fibromyalgie afnemen.

De diagnose van fibromyalgie kan moeilijk zijn, omdat er geen specifieke tests of laboratoriumresultaten zijn die de aandoening kunnen bevestigen. In plaats daarvan wordt de diagnose meestal gesteld op basis van de symptomen en de uitsluiting van andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

Hoewel er momenteel geen remedie is voor fibromyalgie, kunnen de symptomen wel worden beheerd door middel van verschillende behandelingsmethoden, waaronder chiropractie. Chiropractie kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid, het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van spierspasmen en andere gerelateerde symptomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat chiropractie geen genezing biedt voor fibromyalgie, maar wel kan helpen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Als u fibromyalgie heeft, is het raadzaam om met de chiropractor te overleggen of chiropractie voor u een geschikte behandeling kan zijn.

Tips en adviezen voor fibromyalgie

Hier zijn 10 tips voor mensen met fibromyalgie:

 

  1. Werk samen met een zorgverlener: Het is belangrijk om samen te werken met een zorgverlener, zoals een huisarts of een chiropractor, om een behandelingsplan op maat te maken voor jouw specifieke symptomen en behoeften.

 

  1. Pijnmanagement: Leer verschillende technieken voor pijnmanagement, zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, warmte- of koudetherapie, en mindfulness om de pijn beter te kunnen hanteren.

 

  1. Regelmatige lichaamsbeweging: Hoewel het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en activiteiten aan te passen aan je niveau van comfort, kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verbeteren van de algemene gezondheid, het verminderen van pijn en het verbeteren van de slaap. Overleg met je chiropractor over geschikte oefeningen voor jou.

 

  1. Slaaphygiëne: Zorg voor een regelmatig slaappatroon en een comfortabele slaapomgeving. Beperk cafeïne en alcoholinname voor het slapengaan en zorg voor voldoende ontspanningstijd voor het slapengaan.

 

  1. Dieet en voeding: Probeer een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen met voldoende voedingsstoffen om je lichaam te ondersteunen. Overleg met een diëtist of voedingsdeskundige voor advies op maat.

 

  1. Stressmanagement: Leer effectieve stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken om stress te verminderen, aangezien stress de symptomen van fibromyalgie kan verergeren.

 

  1. Ergonomie: Zorg voor een goede houding en ergonomie in je dagelijkse activiteiten, zoals werken op de computer, tillen en huishoudelijke taken, om onnodige belasting van je lichaam te voorkomen.

 

  1. Pauzes nemen: Neem regelmatig pauzes en rustmomenten gedurende de dag om overbelasting van je lichaam te voorkomen.

 

  1. Ondersteuning zoeken: Zoek steun bij familie, vrienden of een fibromyalgie-ondersteuningsgroep om emotionele en praktische ondersteuning te krijgen bij het omgaan met de aandoening.

 

  1. Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te rusten wanneer je lichaam aangeeft dat het nodig is. Overbelasting kan de symptomen verergeren, dus neem de tijd om te rusten en te herstellen wanneer dat nodig is.

 

Let op: Raadpleeg altijd je zorgverlener voordat je wijzigingen aanbrengt in je dieet, lichaamsbeweging of behandelingsplan, en volg hun advies op. Elke persoon met fibromyalgie kan verschillende behoeften en symptomen hebben, dus het is belangrijk om een op maat gemaakt behandelingsplan te volgen.

Terug naar het nieuwsoverzicht