Maak een
afspraak

De Squat uitgelegd

De Squat uitgelegd

Een squat is een oefening die voornamelijk gericht is op het trainen van de beenspieren, maar ook de bilspieren, buikspieren en rugspieren aanspreekt. Het is een veelgebruikte oefening in krachttraining en wordt ook vaak gebruikt in functionele trainingen en CrossFit-workouts.

Stap 1: Begin in de juiste houding

Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Zorg ervoor dat je tenen recht naar voren wijzen en je gewicht gelijkmatig verdeeld is over beide voeten. Span je buik- en bilspieren aan en houd je rug recht.

Stap 2: Begin de beweging

Buig je knieën en heupen en laat jezelf zakken alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten. Houd je knieën recht boven je voeten en zorg ervoor dat je knieën niet naar binnen of naar buiten draaien. Blijf naar beneden zakken totdat je bovenbenen parallel zijn aan de grond. Houd je rug ten alle tijden recht.

Stap 3: Kom weer omhoog

Duw jezelf omhoog door je hielen in de grond te duwen en je bovenbenen en bilspieren aan te spannen. Houd je rug recht en blijf naar voren kijken. Zorg ervoor dat je knieën niet op slot gaan als je weer rechtop staat.

Tips:

– Adem in als je naar beneden gaat en adem uit als je omhoog komt.
– Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen gaan.
– Houd je voeten plat op de grond en verdeel je gewicht gelijkmatig.
– Probeer je bilspieren aan te spannen als je omhoog komt voor extra kracht.
– Voer de oefening rustig en gecontroleerd uit, zonder snelheid te maken.

Veelgemaakte fouten:

– Het laten zakken van je hoofd tijdens de beweging.
– Het naar binnen draaien van de knieën.
– Het op slot zetten van de knieën tijdens het omhoog komen.
– Het verliezen van de rechte rug tijdens de beweging.

Conclusie:

De squat is een krachtige oefening die de basis vormt van veel functionele trainingen. Door het trainen van de beenspieren, bilspieren, buikspieren en rugspieren, kan de squat bijdragen aan een verbeterde houding, balans en kracht. Door de oefening op de juiste manier uit te voeren en de veelgemaakte fouten te vermijden, kun je de voordelen van de squat maximaliseren.

Terug naar het nieuwsoverzicht