Maak een
afspraak
chiropractie die patient met lage rugklachten manipuleert

De chiropractische manipulatie

Wat gebeurt er nou eigenlijk bij een manipulatie?

Chiropractische manipulatie, ook wel ‘adjustment’ genoemd, is een veelgebruikte behandeling voor pijn aan de nek, rug en andere delen van het lichaam. Bij deze behandeling past een chiropractor handmatige druk toe op de gewrichten van het lichaam, om zo de mobiliteit en de functie van de gewrichten te verbeteren. Maar wat gebeurt er precies tijdens chiropractische manipulatie?

Om te begrijpen wat er gebeurt tijdens chiropractische manipulatie, is het belangrijk om te weten hoe gewrichten werken. Gewrichten verbinden de botten in ons lichaam en maken het mogelijk om te bewegen. Gewrichten bestaan uit verschillende onderdelen, zoals kraakbeen, ligamenten, synoviale vloeistof en spieren. Wanneer een gewricht niet goed functioneert of beweegt, kan dit leiden tot pijn en andere symptomen.

Tijdens chiropractische manipulatie past de chiropractor handmatige druk toe op de gewrichten om deze weer goed te laten bewegen. Dit gebeurt door middel van korte, snelle bewegingen of langzame druk. Het doel van deze druk is om de gewrichten weer in hun juiste positie te brengen, de mobiliteit te verbeteren en de functie van de gewrichten te herstellen.

Bij het toepassen van chiropractische manipulatie kan er soms een knappend geluid te horen zijn. Dit geluid ontstaat doordat er gas vrijkomt uit het gewricht, wat een klikkend of knappend geluid veroorzaakt. Het vrijkomen van gas uit het gewricht is een natuurlijk proces en is niet schadelijk.

Chiropractische manipulatie kan verschillende voordelen bieden. Zo kan het helpen bij het verminderen van pijn, verbeteren van mobiliteit en het bevorderen van de algemene gezondheid en welzijn. Bij sommige patiënten kan chiropractische manipulatie ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn en migraine en verlichten van stress.

Het is belangrijk om te weten dat chiropractische manipulatie niet voor iedereen geschikt is. Zo bieden we uiteraard ook alternatieven voor manipulatie.

Het karakteristieke ‘krakje’

Wanneer mensen denken aan chiropractische manipulatie, denken ze vaak aan het karakteristieke ‘krakje’ dat gepaard gaat met het manipuleren van de wervelkolom. Het krakje wordt veroorzaakt door de ontsnapping van lucht uit de gewrichten en kan een bevredigend gevoel geven. Veel mensen denken dat het krakje noodzakelijk is voor een succesvolle behandeling, maar dit is niet altijd het geval. In dit artikel zullen we bespreken waarom het krakje niet altijd noodzakelijk is en welke andere technieken chiropractors gebruiken om de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren.

Het belangrijkste doel van chiropractische manipulatie is het verbeteren van de mobiliteit van de gewrichten en het verminderen van pijn en ongemak. Dit kan worden bereikt door het toepassen van druk op het gewricht, wat leidt tot een snelle beweging of ‘pop’ van het gewricht. Het krakje dat vaak gepaard gaat met manipulatie is eigenlijk niet meer dan een bijproduct van deze beweging.

Er zijn echter veel andere technieken die chiropractors gebruiken om de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren. Een van deze technieken is de flexie-distraction techniek, waarbij de chiropractor de wervelkolom zachtjes buigt en strekt om de gewrichten te mobiliseren. Deze techniek kan vooral nuttig zijn bij aandoeningen zoals hernia’s en stenose, waarbij manipulatie te intens kan zijn.

Een andere techniek die chiropractors vaak gebruiken is de activator methode, waarbij een klein handinstrument wordt gebruikt om druk uit te oefenen op het gewricht. Dit kan nuttig zijn bij het manipuleren van gewrichten in moeilijk te bereiken gebieden, zoals de nek.

Bovendien gebruiken veel chiropractors manuele therapie, waarbij handmatige druk wordt uitgeoefend op spieren en weefsels om pijn en spanning te verminderen en de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn bij aandoeningen zoals spierpijn en nekpijn.

Het is belangrijk op te merken dat het krakje niet altijd noodzakelijk is voor een succesvolle behandeling en dat het niet de enige indicator is van een succesvolle manipulatie. Het belangrijkste doel van manipulatie is het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van pijn en ongemak, en er zijn veel technieken beschikbaar om dit doel te bereiken.

Enkele leuke feitjes over manipulatie

  • Chiropractische manipulatie werd voor het eerst uitgevoerd in de jaren 1890 door de grondlegger van de chiropractie, D.D. Palmer.
  • De “krak” die vaak wordt geassocieerd met manipulatie is eigenlijk de ontsnapping van gas uit de gewrichten, niet het geluid van botten die breken.
  • Manipulatie kan helpen bij een breed scala aan aandoeningen, waaronder rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, migraine, en meer.
  • Er zijn verschillende technieken voor manipulatie, waaronder de Diversified-techniek, de Gonstead-techniek en de Thompson-techniek, om er maar een paar te noemen.
  • Chiropractie is de grootste op-twee-na grootste geneeswijze in de Verenigde Staten en wordt wereldwijd steeds populairder.
  • Manipulatie wordt vaak uitgevoerd door chiropractoren, osteopaten en fysiotherapeuten. Manipulatie is veilig zijn als het wordt uitgevoerd door een getrainde en gekwalificeerde professional
  • Ondanks enige controverse blijft manipulatie een populaire en effectieve vorm van behandeling voor veel mensen, en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de effecten en veiligheid ervan.
Terug naar het nieuwsoverzicht