Maak een
afspraak
vrouw met pijnlijke gewrichten in hand door artrose behandeld door chiropractor specialist in artrose

Chiropractie en artrose

Wat kan chiropractie betekenen bij artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk afbreekt, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Hoewel artrose niet kan worden genezen, kan chiropractie een aanvullende behandeling zijn om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Hoe kan chiropractie helpen bij artrose?

Chiropractie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose door het verbeteren van de beweging en de flexibiliteit van de gewrichten. Door het herstellen van de functie van het bewegingsapparaat kan chiropractie ook helpen bij het verminderen van de ontsteking en de pijn die gepaard gaat met artrose.

Chiropractoren gebruiken verschillende technieken om de gewrichten te behandelen, zoals manipulatie, mobilisatie en oefentherapie. Deze technieken kunnen helpen bij het verbeteren van de beweging van de gewrichten en het verminderen van de druk op de zenuwen die de pijn veroorzaken.

Naast het manipuleren van de gewrichten, kan de chiropractor ook advies geven over oefeningen en levensstijlveranderingen die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen van artrose. Dit kan bijvoorbeeld het aanpassen van het dieet om voedingsstoffen binnen te krijgen die de gezondheid van de gewrichten bevorderen of het vermijden van activiteiten die de gewrichten belasten.

Chiropractie kan ook helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van medicatie voor de behandeling van artrose. Veel patiënten die lijden aan artrose hebben de neiging om pijnstillers te gebruiken om de symptomen te verlichten, maar deze medicatie kan bijwerkingen hebben en kan de gezondheid van de patiënt op lange termijn beïnvloeden. Door het verbeteren van de functie van het bewegingsapparaat en het verminderen van de pijn, kan chiropractie helpen bij het verminderen van de behoefte aan medicatie.

Welke behandelmethodes zijn er voor artrose?

Chiropractoren hebben verschillende behandelmogelijkheden bij artrose, waaronder:

1. Manipulatie: Chiropractoren gebruiken handmatige manipulaties om de gewrichten van de wervelkolom en andere gewrichten in het lichaam te behandelen. Dit kan helpen om de beweging van de gewrichten te verbeteren, de spierspanning te verminderen en de druk op de zenuwen te verminderen die pijn veroorzaken.

2. Mobilisatie: Mobilisatietechnieken worden gebruikt om de gewrichten in beweging te houden en te helpen bij het verminderen van de stijfheid die gepaard gaat met artrose.

3. Oefentherapie: Chiropractoren kunnen ook oefeningen voorschrijven die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de beweging en de flexibiliteit van de gewrichten die aangetast zijn door artrose. Deze oefeningen kunnen ook helpen bij het verminderen van de ontsteking en pijn in de gewrichten.

4. Voedingsadvies: Chiropractoren kunnen patiënten ook adviseren over dieetveranderingen en voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose en de gezondheid van de gewrichten bevorderen.

5. Levensstijlveranderingen: Chiropractoren kunnen ook patiënten adviseren over levensstijlveranderingen, zoals het vermijden van activiteiten die de gewrichten belasten en het aanpassen van de werkplek om de stress op de gewrichten te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat artrose niet kan worden genezen door chiropractie of andere behandelingen. Chiropractische zorg kan echter helpen bij het beheren van de symptomen van artrose en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten die lijden aan deze aandoening.

Chiropractie kan ook worden gecombineerd met andere behandelingsvormen, zoals fysiotherapie en oefentherapie, om de spieren te versterken en de gewrichten te stabiliseren. Dit kan helpen om de druk op de gewrichten te verminderen en de symptomen van artrose te verlichten. In onze praktijk werken wij nauw samen met onze fysiotherapeuten.

Daarnaast kan de chiropractor ook advies geven over voeding en levensstijlveranderingen die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen van artrose. Dit kan onder meer het verminderen van de inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen omvatten, het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-inflammatoire stoffen, zoals omega-3 vetzuren, en het vermijden van bepaalde activiteiten die de symptomen van artrose kunnen verergeren.

Tips en adviezen voor patienten met artrose

1. Blijf in beweging: Hoewel het misschien pijnlijk kan zijn, is regelmatige lichaamsbeweging essentieel om de flexibiliteit en kracht van uw spieren en gewrichten te behouden.

2. Vermijd activiteiten die te veel druk op uw gewrichten leggen: Activiteiten zoals hardlopen of springen kunnen te veel druk op uw gewrichten leggen en de symptomen van artrose verergeren.

3. Houd uw gewrichten warm: Het aanbrengen van warmte op uw gewrichten kan de pijn verminderen en de stijfheid verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een warmtepakking of neem een warm bad.

4. Pas uw werkplek aan: Als u een baan heeft die fysiek zwaar is, is het belangrijk om uw werkplek zo aan te passen dat u niet te veel druk op uw gewrichten legt.

5. Let op uw gewicht: Overgewicht kan de druk op uw gewrichten vergroten, dus het handhaven van een gezond gewicht kan helpen om de symptomen van artrose te verminderen.

6. Neem de tijd om te rusten: Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen lichaamsbeweging en rust. Rust nemen kan helpen om de pijn te verminderen en het lichaam te laten herstellen.

7. Vermijd overbelasting van uw gewrichten: Probeer uw gewrichten niet te overbelasten door te veel activiteiten in één keer te doen. Verdeel uw activiteiten over de dag om te voorkomen dat u uw gewrichten te veel belast.

8. Vermijd langdurig zitten of staan: Langdurig zitten of staan kan de symptomen van artrose verergeren. Probeer regelmatig te bewegen of staan en wissel van houding om de druk op uw gewrichten te verminderen.

9. Praat met uw arts over pijnverlichting: Uw arts kan u helpen bij het vinden van de juiste pijnverlichtingsstrategieën, waaronder medicijnen, fysiotherapie en andere behandelingen.

10. Onderzoek alternatieve behandelingen: Chiropractie, acupunctuur, massage en andere alternatieve behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose, maar het is belangrijk om met uw arts te praten voordat u begint met deze behandelingen.

Wilt u kijken of we iets voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Terug naar het nieuwsoverzicht