Maak een
afspraak
Chiropractie Palmer standbeeld die de eerste chiropractische behandeling uitvoert

Chiropractie bestaat 125 jaar!

2020; het is 125 jaar geleden dat de basis werd gelegd voor chiropractie in Amerika.

D.D. Palmer, een Canadese magnetiseur van origine, ontdekte dat er een verband bestaat tussen de wervelkolom, het zenuwstelsel en lichamelijke klachten. Zijn zoon B.J. Palmer ging verder met dit gedachtengoed en zo ontstond de eerste chiropractische opleiding in Daven- port, Iowa. Het was een flink aantal jaren later dat er in Europa de mogelijkheid kwam om voor chiropractor te leren. Het was in die tijd dat een Nederlandse engineer goede ervaringen met chiropractie had. Hij maakte er werk van dat chiropractie in Nederland beschikbaar kwam. Hij richtte een patiëntenvereniging op en in 1968 was het eindelijk zover, de eerste gevestigde chiropractoren. Zij hadden het níet makkelijk! Gevang hing zelfs boven hun hoofd!

Gelukkig hielden zij vol, in 1975 ontstond de NCA, de beroepsvereniging voor chiropractoren. Natuurlijk in eerste instantie bedoeld voor de chiropractoren zelf, maar het bracht en brengt ook veel voor toekomstige patiënten. Kwaliteit van zorg wordt gewaarborgd, verspreiding van chiropractoren over het land werd geregeld en patiënten konden en kunnen met al hun vragen terecht bij de NCA. Ondertussen telt de vereniging 300 chiropractoren als lid. Zij staan met z’n alle garant voor minimaal 1 miljoen consulten per jaar. Eind goed al goed zou u denken? Maar niets is minder waar. Het gevang hangt niet meer boven ons hoofd, maar 2020 gaat natuurlijk ook te boek als ‘Covid’ jaar.

Tot onze grote verbazing en teleurstelling werden wij door de overheid op dit cruciaal moment niet onder zorgverleners maar onder contact- beroepen geschaard. Op het moment dat zeker mensen in de vitale beroepen ons hard nodig hadden werden wij verboden deze hulp te bieden. Iedere praktijk in Nederland heeft schrijnende voorbeelden. Een ambulance- broeder met acute rugklachten die niet geholpen mocht worden, een verpleegkundige die dubbele diensten draaide maar niet aan haar overbelaste bovenrug behandeld mocht worden. Met dit scherp op ons netvlies gaan we door gesprekken met overheidsinstanties duidelijk maken dat wij niet bij overige contact- beroepen horen, maar bij zorgverleners. Het is tijd om voorgoed de status van chiropractie te veranderen.

2020 is naast een jubileumjaar voor chiropractie wereldwijd en in Nederland een jaar waarin we opnieuw beseffen dat we moeten laten zien dat we er zijn en dat wij een oplossing bieden voor die grote groep mensen die in hun leven met rugklachten te kampen krijgen. Dat zijn er meer dan twee miljoen in Nederland en wij willen en kunnen er voor die mensen zijn!

Terug naar het nieuwsoverzicht