Maak een
afspraak

Spit

Spit is een vorm van lage rugpijn. Het is een reactie van spieren en gewrichten op overbelasting. Bij spit schiet de pijn bij een bepaalde beweging ineens in de rug. Spit is de meest voorkomende maar minst ernstige vorm van rugpijn.

Spit wordt veroorzaakt door verkramping van de rugspieren. Je kunt het opeens krijgen door een verkeerde beweging of te snel overeind komen. Het kan ook langzamer ontstaan, doordat je niet op je houding let, vaak lang moet zitten, zwaar lichamelijk werk hebt of te veel stress ervaart. De pijn is heftig en kan doortrekken naar je bovenbenen. Je kunt letterlijk krom staan van de pijn.

Spit kan regelmatig terugkomen. Je kunt het voorkomen door te letten op je houding en te werken aan je conditie. Rug hygiëne is heel belangrijk. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn sporten die goed zijn voor de rug. Probeer je rug ontspannen te houden. De hele dag zitten of staan is niet bevorderlijk voor spit. Ga tussentijds een rondje lopen. Zorg ervoor dat je altijd goed tilt: vanuit je benen en niet met gebogen rug. Dan heb je minder kans dat de spit ‘erin schiet’.

chiropractie die patient met lage rugklachten manipuleert
De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Functionele oefeningen
  • Neurodynamics
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
Spit

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van spit zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van de pijn achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar je rug, maar bijvoorbeeld ook naar het functioneren van je heupen, middenrug en enkelgewrichten. Want als deze gewrichten mobiliteit verliezen, dan compenseert je onderrug dit. Met overbelasting en rugklachten als gevolg. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te functie van de lage rug te begrijpen en juiste rug hygiëne te kunnen toepassen.

Snel van je spit af?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak