Maak een
afspraak

Scoliose

Vier procent van de mensen heeft het, toch is het een vrij onbekende vorm van rugpijn: scoliose. Wat is een scoliose precies? Welke klachten heb je dan en hoe kun je ermee leven?

Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met dus één bocht, spreekt men van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit, en dus twee bochten heeft, spreekt men over een S-vormige verkromming. Vaak draait de wervelkolom ook nog eens om haar as (torsie-scoliose), daardoor ontstaat op borsthoogte aan de rugkant een bolling, oftewel een bochel (gibbus).

Soms is een scoliose al bij de geboorte aanwezig, dan heet het congenitale scoliose.

Veel vaker ontstaat de aandoening tijdens de groei, zo vlak voor de puberteit, rond de leeftijd van 10 jaar. Een enkele keer ontstaat een scoliose nog later, bijvoorbeeld door veroudering.

Waardoor een scoliose ontstaat, is heel vaak onbekend. De oorzaak kan zijn dat er afwijkingen zijn aan het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel.

Hoe eerder men een scoliose ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn. Het hoofddoel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de wervelkolom niet verder verkromt. Een behandeling duurt vaak erg lang. Totdat je uitgegroeid bent, blijft men vaak sowieso onder controle bij een orthopeed en chiropractor.

Belangrijk is ook om te vermelden dat een scoliose niet altijd tot klachten hoeft te resulteren.

De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Functionele oefeningen
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
Scoliose

De behandeling

Zoals je leest, zijn er verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van een scoliose. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van de pijn achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we vooral of het een functionele (een verkromming die zich aanpast aan de houding) of een structurele (een verkromming die blijvend is) scoliose is en op basis daarvan zullen we de behandeling starten.

Snel pijnverlichting bij scoliose?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak een afspraak