Maak een
afspraak

Pijn tussen de schouderbladen

Veel mensen hebben onverklaarbare pijn tussen de schouders of schouderbladen. Vaak gaat het om een zeurende, stijve, krampachtige pijn, maar soms ook om steken, pijnscheuten of een typische beklemmende pijn. Sommigen hebben alleen onder bepaalde omstandigheden pijn tussen de schouders. Anderen slechts eenmalig, chronisch (continu) of maanden achtereen wel en dan weer wekenlang niet. Pijn tussen de schouderbladen dient niet te worden genegeerd. De pijn gaat meestal niet vanzelf over en als de pijn überhaupt over gaat, is de kans groot dat deze uiteindelijk weer terugkeert.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor pijn tussen de schouderbladen. Hieronder benoemen we er enkele die de chiropractor goed kan behandelen.

Pijn tussen schouderbladen door verkeerde houding

In de meeste gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen veroorzaakt door een stelselmatige verkeerde houding. Spierpijn die zich uit als pijn tussen de schouders ontstaat meestal door overbelasting vanwege een slechte (zit)houding, herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht, maar ook door blessures en ongelukken. Zo kan overbelasting van de schouders ontstaan door:

 • Langdurig in dezelfde houding zitten/werken
 • Kromme werkhouding (kapster, tandartsassistente)
 • Continu autorijden
 • Werkzaamheden ‘boven je macht’
 • Verkeerde houdingen

Irritatie van de spieren in de schouders, nek en bovenrug en niet goed functionerende ruggenwervels kunnen hevige, krampachtige pijn tussen de schouderbladen veroorzaken. In dat geval is er meestal sprake van uitstraling naar nek en armen.

Pijn tussen de schouders door directe zenuwpijn

In principe zijn zenuwen altijd medeverantwoordelijk voor pijn. Toch is er bepaalde pijn die direct gerelateerd is aan je zenuwen. Zo kunnen bepaalde aandoeningen aan je organen ontstekingsreacties in je zenuwen veroorzaken (zenuwpijn). Maar de zenuwen kunnen ook verdrukt raken door overmatige stress en spierspanning.

Verder zijn er nog tal van andere mogelijke oorzaken waardoor er pijn en ongemak tussen de schouderbladen is. Bijvoorbeeld; hartfalen en aandoeningen aan de longen.

Je chiropractor is goed opgeleid om meer serieuze aandoeningen uit te sluiten en je door te verwijzen indien nodig.

De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
 • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
 • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
 • Functionele oefeningen
 • Dry needling
 • Neurodynamics
 • Spierontspannende en myofasciale technieken
Pijn tussen de schouderbladen

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van pijn tussen de schouderbladen zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van je klachten achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar de locatie van de pijn, maar bijvoorbeeld ook naar de beweeglijkheid van aangrenzende gewrichten, ergonomie, je houding en zullen we een bewegingsanalyse uitvoeren om te kijken hoe het lichaam wordt belast.

Snel van je pijn tussen je schouderbladen af?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak