Maak een
afspraak

RSI/CANS-klachten

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van ‘Repetitive Strain Injury’. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. Hierdoor krijg je spier- en gewrichtsklachten. Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, benoemen artsen liever specifiek de aandoening zoals tenniselleboog, muisarm of carpaaltunnelsyndroom. Hierdoor weet je waar de aandoening zich bevindt.

Er wordt nu geen voorkeur meer gegeven aan de term RSI, maar aan de term a-specifieke CANS. CANS staat voor ‘Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder’ (arm-, nek- en/of schouderklachten). In deze tekst gebruiken we nog de meer algemeen bekende term RSI.

Oorzaak van RSI
RSI bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsaandoening. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en lopende-bandwerkers.

Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI. Als je veel achter de computer werkt belast je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Deze spieren en gewrichten gaan pijn doen en de doorbloeding wordt slechter. Vooral in de handen en vingers is een goede doorbloeding belangrijk en deze worden zwaarbelast door het typen en gebruik van de muis in dezelfde houding.

Symptomen van RSI
RSI-klachten ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Als je last hebt van nekpijn kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Je klachten kunnen ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verplaatsen.

Preventie van RSI
Naast het typen en muizen, spelen de werkdruk en de arbeidsomstandigheden (ergonomie van de werkplek) ook een rol.

Enkele belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten:

  • Zorg dat je stoel op de goede hoogte staat
  • Ga recht voor de computer zitten
  • Zorg voor voldoende afwisseling. Sta na ongeveer 20-30 minuten even op om je uit te strekken
  • Neem voldoende pauze/rust
De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
  • Functionele oefeningen
  • Neurodynamics
RSI/CANS-klachten

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van RSI/CANS-klachten zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van je klachten achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar de locatie van de klachten, maar bijvoorbeeld ook naar de beweeglijkheid van je aangrenzende gewrichten, ergonomie, je houding en zullen we een bewegingsanalyse uitvoeren om te kijken hoe het lichaam wordt belast.

Snel van je RSI klachten af?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak