Maak een
afspraak

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been tot in de voet. Vaak wordt pijn in de lagerug onterecht ischias genoemd.

Ischias ontstaat door druk op de zenuw in de onderrug. Je kan het krijgen door overbelasting, zwaar tillen, zwangerschap en door een bevalling.

De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Je kunt naast de pijn ook andere klachten hebben, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Je kunt ook spierkramp krijgen in je bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels.

chiropractie die patient met lage rugklachten manipuleert
De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Functionele oefeningen
  • Neurodynamics
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
Ischias

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van ischias zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van de pijn achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar je rug, maar bijvoorbeeld ook naar het functioneren van je heupen, middenrug en enkelgewrichten. Want als deze gewrichten mobiliteit verliezen, dan compenseert je onderrug dit. Met overbelasting en rugklachten als gevolg. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te functie van de lage rug te begrijpen en juiste rug hygiëne te kunnen toepassen.

Snel pijnverlichting bij Ischias?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak