Maak een
afspraak

Hielspoor

Hielspoor: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Wat is hielspoor?
Hielspoor is een veelvoorkomende oorzaak van hielpijn, veroorzaakt door een verkalking aan de onderkant van het hielbot. Deze verkalking ontstaat vaak door overbelasting van de voet, wat leidt tot kleine scheurtjes en ontstekingen in de peesplaat onder de voet. Hielspoor kan zeer pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloeden.

Symptomen van hielspoor
De meest herkenbare symptomen van hielspoor zijn:

 • Scherpe, stekende pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen in de ochtend.
 • Pijn die afneemt bij rust maar terugkeert na langdurig staan of lopen.
 • Gevoeligheid aan de onderkant van de hiel.

Diagnose van hielspoor
In onze praktijken begrijpen we het belang van een nauwkeurige diagnose. Daarom maken we gebruik van echografie om hielspoor te diagnosticeren. Echografie biedt een gedetailleerd beeld van de hiel en de omliggende structuren, waardoor we de aanwezigheid van hielspoor en eventuele ontstekingen kunnen bevestigen.

Behandeling van hielspoor met shockwave therapie
Na een bevestigde diagnose starten we de behandeling met shockwave therapie. Shockwave therapie is een effectieve, niet-invasieve behandeling die gebruikmaakt van geluidsgolven om de genezing van het beschadigde weefsel te bevorderen.

Hoe werkt shockwave therapie?

 • Stimulatie van genezing: Shockwave therapie stimuleert de bloedcirculatie en de vorming van nieuwe bloedvaten in het aangedane gebied, wat de genezing versnelt.
 • Pijnverlichting: De therapie vermindert pijn door de zenuwactiviteit te beïnvloeden en ontstekingen te verminderen.
 • Verkalking afbreken: Shockwave-therapie kan helpen bij het afbreken van de verkalking die hielspoor veroorzaakt.

Wat kun je verwachten?

 • Behandelplan: Tijdens je eerste afspraak zullen we een gedetailleerde echografie uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Vervolgens stellen we een behandelplan op, afgestemd op jouw specifieke situatie.
 • Therapiesessies: Je ondergaat meerdere sessies shockwave therapie, meestal met tussenpozen van een week. De meeste patiënten ervaren significante pijnverlichting na enkele sessies.
 • Nazorg: Wij bieden ook advies over oefeningen en preventieve maatregelen om herhaling van hielspoor te voorkomen.

Bij Chiropractie Uden-Veghel streven we naar uw volledige herstel en pijnvrije mobiliteit. Mocht je last hebben van hielpijn of andere klachten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een afspraak.

emtt magneettherapie bij artrose voet
De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
 • Shockwave therapie
 • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
 • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
 • Spierontspannende en myofasciale technieken
 • Functionele oefeningen
Hielspoor

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van een hielspoor zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van je klachten achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar de locatie van de klachten, maar bijvoorbeeld ook naar de beweeglijkheid van je aangrenzende gewrichten, ergonomie, je houding en zullen we een bewegingsanalyse uitvoeren om te kijken hoe het lichaam wordt belast.

Snel van je hielspoor af?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak