Maak een
afspraak

Hernia

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan.

In onze westerse maatschappij komt de rughernia het meeste voor. Een exacte verklaring hiervoor is niet bekend, maar zeer waarschijnlijk spelen houding (veel zitten) en gebrek aan gezonde lichaamsbeweging een rol. Verder lijkt ook een erfelijke factor een rol te spelen. Als een hernia (of rugklachten in het algemeen) vaak in je familie voorkomt, dan heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een rugprobleem.

Een hernia gaat gepaard met verschillende symptomen en klachten. Naast pijn in je rug, is het meest kenmerkende verschijnsel een scherpe pijn in je been die doortrekt in je onderbeen, soms tot in de voet. De pijn in het been is scherp. Sommige bewegingen of houdingen kunnen de pijn verergeren. Verder kan hoesten, niezen of persen de uitstralende pijn versterken. Soms resulteert een hernia ook in verlammingsverschijnselen. Je kunt het been dan niet meer goed bewegen. Als de hernia zich hoog in de rug bevindt, kan men ook nog buikpijn krijgen.

De ernst van de pijnklachten hangt samen met de hoeveelheid druk die de uitstulping uitoefent op de zenuw. Vaak is alleen de tussenwervelschijf zelf beschadigd. Hierdoor zijn sommige mensen met een hernia vrijwel klachtenvrij, terwijl anderen ernstige lokale en uitstralende pijn ervaren. Geschat wordt dat circa de helft van alle mensen met een hernia hier geen noemenswaardige hinder van ondervindt.

chiropractie die patient met lage rugklachten manipuleert
De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Functionele oefeningen
  • Neurodynamics
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
Hernia

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van hernia zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van de pijn achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar je rug, maar bijvoorbeeld ook naar het functioneren van je heupen, middenrug en enkelgewrichten. Want als deze gewrichten mobiliteit verliezen, dan compenseert je onderrug dit. Met overbelasting en rugklachten als gevolg. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te functie van de lage rug te begrijpen en juiste rug hygiëne te kunnen toepassen.

Chiropractie is uitermate geschikt bij de behandeling van een lage rughernia. De behandeling verloopt in verschillende fases en bestaat uit een speciaal protocol om druk van de aangedane zenuw af te nemen. Daarnaast wordt er advies gegeven over houding en zal er functionele oefentherapie worden gestart.

Belangrijk om te beseffen is dat hernia klachten van korte duur kunnen zijn, maar ook tot wel 12 maanden kunnen aanhouden. Het goede nieuws is dat vrijwel alle klachten zullen verdwijnen na verloop van tijd.

Snel pijnverlichting bij een hernia?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak