Maak een
afspraak

Artrose in rug/nek

Artrose kan in je hele lijf plaatsvinden. Naast de gewrichten in de nek, heupen en knieën zijn ook de lage ruggenwervels zeer gevoelig voor slijtage. Als je vaak last van je gewrichten hebt, dan is het advies om naar een specialist zoals een chiropractor te gaan. Artrose in de rug kan ook op jongere leeftijd optreden. Bijvoorbeeld na een ongeluk, operatie of sportblessure. Overgewicht, erfelijke aanleg en zware belasting kunnen eveneens een rol spelen bij artrose in de lage tussenwervelschijven. Net als een klein lengteverschil tussen beide benen, het hebben van een scoliose in de rug of het langdurig dragen van verkeerd schoeisel. Er kan ook een rughernia ontstaan.

Aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan kan de specialist vaststellen of er sprake is van slijtage. Belangrijk is om te beseffen dat een MRI of röntgenfoto het behandelplan waarschijnlijk niet zal veranderen en dat de uitslag alleen maar voor verontrusting kan zorgen. Artrose hoeft ook niet altijd te resulteren in klachten.

Artrose in de rug wordt veroorzaakt door degeneratie van de tussenwervelschijven, die tussen twee afzonderlijke wervels te vinden zijn. Deze elastische ‘schokdempers’ bestaan uit kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Bij het ouder worden kan deze zachte kern vocht gaan verliezen. De tussenwervelschijven worden daardoor droger en gaan vervolgens slijten. Doordat ze minder hoog en dunner worden, komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen (dit is ook te merken aan uw lichaamslengte!). Daardoor wordt de rug anders belast. De wervels zijn dan minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Ook de beweegbare facetgewrichtjes – die de wervels met elkaar verbinden – kunnen beschadigd raken bij artrose in de rug. Er ontstaan dan botvormige uitsteeksels die op de zenuwbanen kunnen gaan drukken. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de omliggende weefsels.

Er zijn verschillende graden van schade bij artrose van de rug, gaande van milde gevallen zonder symptomen of met milde pijn in de rug, tot ergere gevallen waarbij de beenderen van de gewrichten over elkaar schuren. De artrose van de rug kan op elk niveau ontstaan, maar meestal is het ter hoogte van de onderrug en de nekwervels.

Rugpijn en/of nekpijn met stijfheid bij het opstaan en gedurende het eerste half uur nadien. De symptomen verbeteren meestal gedurende de dag en verergeren s ‘avonds. In het begin zijn er meestal geen symptomen. Veel mensen gaan minder bewegen omdat men denkt dat de artrose zal verergeren. Hierdoor verzwakken de spieren rond de rug waardoor de gewrichten nog meer belast worden. In ergere gevallen ontstaat er een vernauwing van het ruggenmergkanaal en krijgt men druk op het ruggenmerg en/of de zenuwwortels. Druk op de zenuwwortels kan pijn veroorzaken, gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte doen ontstaan.

Veel mensen met artrose in de rug doen er alles aan om hun rug te ontlasten. Blijven bewegen op een juiste manier is echter belangrijk om de rugspieren sterk, soepel en gezond te houden. Door niet te bewegen verzwakken de spieren in de rug, waardoor ze de wervelkolom niet goed meer kunnen ondersteunen. Daardoor worden deze gewrichten zwaarder belast en nemen de klachten alleen maar toe. Blijven bewegen is dan ook belangrijk bij artrose in de rug om de spieren sterk, soepel en gezond te houden. Dagelijks een half uurtje wandelen, zwemmen, fietsen of wat oefeningen doen is een goede ondersteuning voor de rug.

chiropractie die patient met lage rugklachten manipuleert
De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Functionele oefeningen
  • Neurodynamics
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
Artrose in rug/nek

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van artrose zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van je klachten achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar de locatie van de pijn, maar bijvoorbeeld ook naar de beweeglijkheid van aangrenzende gewrichten, voeding, ergonomie, je houding en zullen we een bewegingsanalyse uitvoeren om te kijken hoe het lichaam wordt belast.

Snel verlichting bij artrose?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak een afspraak