Maak een
afspraak

Artrose in heup/knie

Artrose is een aandoening aan één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden waar kraakbeen overheen zit. Kraakbeen is belangrijk omdat het schokken opvangt en omdat het ervoor zorgt dat je soepel kunt bewegen. Rondom het gewricht zitten het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. In dat gewrichtskapsel zit een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat het gewricht zijn werk doet. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner en neemt de kwaliteit ervan af. Het gewricht kan dikker aanvoelen door een uitstekend bot of door een gezwollen gewrichtskapsel.

Artrose komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en met name oudere mensen hebben last van artrose. Maar ook bij jongeren en sporters die overbelasten komt artrose voor. Bijvoorbeeld als iemand na een blessure te snel een geïrriteerd gewricht belast. In dat soort gevallen treedt versneld artrose op. De aandoening kan bovendien vaker voorkomen binnen de familie.

Als je artrose hebt, is het vaak moeilijk om de gewrichten te bewegen. Het meest voorkomende symptoom van artrose is de pijn die optreedt wanneer je het gewricht langere tijd achter elkaar gebruikt. De pijn neemt vaak toe gedurende de dag en kan zelfs optreden wanneer je niets doet. Naast pijn kun je ook last hebben van stijfheid. Meestal verdwijnt deze stijfheid als je even in beweging bent.

Heupartrose
Bij heupartrose voel je de pijn meestal in je lies en aan de voor- en zijkant van de heup. De pijn kan uitstralen naar je bovenbeen of knie.

Knieartrose
Bij knieartrose zit de pijn voornamelijk in en rondom de knie, maar je kunt de pijn ook voelen in het bovenbeen of heup. Artrose in de knie kan in een vergevorderd stadium leiden tot X-benen of O-benen.

Een aantal factor verhogen de kans op artrose:

 • Overgewicht
 • Roken
 • Leeftijd
 • Lichamelijk zwaar werk
 • Sportletsel
 • Traumatische ervaringen

Vrouwen hebben eerder last van artrose dan mannen en ook artrose in de familie verhoogt de kans om deze aandoening te ontwikkelen. Het is belangrijk om artrose goed in de gaten te houden en op tijd hulp in te roepen van de fysiotherapeut om uw pijn onder controle te houden.

Als je stijf bent of veel pijn hebt kan het zijn dat je minder goed beweegt. Hierdoor kan de conditie of spierkracht afnemen. Ondanks de pijn is het bij artrose heel erg belangrijk dat je blijft bewegen. De spieren worden hierdoor sterker en je uithoudingsvermogen wordt groter. Probeer daarom om minstens vijf dagen per week minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Bij matig intensief bewegen ben je niet buiten adem en ben je nog wel in staat om een gesprek te voeren. Je kunt hierbij denken aan wandelen, fietsen, traplopen of zwemmen.

In principe zijn bewegen en sporten dus goed bij heup- en knieartrose, maar niet alle sporten zijn even geschikt. Zorg dat het lichaam niet overbelast en kies voor een aangepaste variant als de sport te zwaar is.

De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
 • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
 • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
 • Functionele oefeningen
 • Neurodynamics
 • Dry needling
 • Spierontspannende en myofasciale technieken
Artrose in heup/knie

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van artrose zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van je klachten achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar de locatie van de pijn, maar bijvoorbeeld ook naar de beweeglijkheid van aangrenzende gewrichten, voeding, ergonomie, je houding en zullen we een bewegingsanalyse uitvoeren om te kijken hoe het lichaam wordt belast.

Indien nodig werken we nauw samen met onze fysiotherapeuten.

Snel verlichting bij artrose?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak een afspraak