Door een technische storing zijn wij momenteel bereikbaar via een ander telefoonnummer: 088 222 37 53

 

Over chiropractie

Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie en chiropractie?

Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen benaderingen waarin het bewegingsapparaat centraal staat.
Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat en de daarmee samenhangende klachten. Aangezien de wervelkolom hierin centraal staat, heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek.
In vergelijking met de andere beroepen is chiropractie gespecialiseerd in de integratie van de kennis van het bewegingsapparaat (in het bijzonder van de wervelkolom) en het zenuwstelsel.
De chiropractor onderscheidt zich van andere ‘manuele beroepen’ door de academische opleiding, voor een groot deel gericht op diagnosestelling, herkenning van pathologische processen, het analyseren van röntgen- en MRI diagnostiek en de uitgebreide klinische ervaring.

Uiteindelijk draait het om uw gezondheid!

 

Is chiropractie alternatief?

Nee. Wereldwijd is chiropractie naast geneeskunde en tandheelkunde één van de grootste medische beroepen. In Nederland valt chiropractie voor de zorgverzekeraar onder de noemer ‘alternatieve geneeswijze’. Wat niet betekend dat chiropractie niet wetenschappelijk is bewezen.

Chiropractie is uitermate geschikt ter aanvulling op de reguliere geneeskunde, nooit ter vervanging hiervan. In bijna alle Europese landen is chiropractie een wettelijk erkend beroep, en heeft de chiropractor een status van eerstelijns zorgverlener. Dit geeft de chiropractor in deze landen dezelfde bevoegdheid als een arts of tandarts. In Nederland is chiropractie nog een vrij beroep en valt onder de noemer ‘complementaire geneeskunde’ of ‘alternatieve geneeswijze’. De Stichting Chiropractie Nederland (SCN) streeft naar kwaliteitseisen die overeenstemmen met de wet BIG.

 

Zijn er wetenschappelijke artikelen over chiropractie?

Jazeker, kijkt u HIER

 

Wat voor opleiding volgt de chiropractor?

Een chiropractor heeft een voltijdse, gespecialiseerde universitaire opleiding van vijf jaar gevolgd. Tijdens deze opleiding vergaart de chiropractor zowel theoretische kennis als praktische en klinische vaardigheden om klachten te kunnen beoordelen en behandelen. Naast specifieke, chiropractische methodes is de chiropractor uitvoerig geschoold in onder andere algemene diagnostiek, röntgendiagnostiek en de functionele analyse van het bewegingsapparaat.

Daarnaast wordt de chiropractor opgeleid om te herkennen of klachten buiten zijn specialisme vallen, zodat hij de patiënt in dergelijke gevallen naar de juiste deskundige kan doorverwijzen.

 

end faq

 

Tarieven en vergoedingen

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee u heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig, u kunt direct een afspraak maken met de chiropractor.

 

Worden de kosten van een behandeling vergoed?

Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden chiropractie vanuit de aanvullende verzekering. Het is afhankelijk van uw polis of dat u het gehele of een gedeelte van het bedrag vergoed krijgt.

 

Gaat een behandeling ten koste van mijn eigen risico?

Nee, chiropractie valt niet onder uw eigen risico.

 

Wat zijn de kosten van een behandeling?

De kosten vindt u hier.

 

Ik krijg de behandeling niet vergoed, is er een andere manier om kosten te declareren?

Wellicht kunt u uw zorgkosten aftrekken bij de belastingdienst, kijk hier voor meer informatie.

 

end faq

 

De behandeling

Wat is het ‘kraken’?

Bij sommige behandeltechnieken kunt een ‘krakend geluid’ horen of voelen. Dit kan geen kwaad en zijn geen botten die tegen elkaar schuren. Om ieder gewricht zit een gewrichtskapsel met daarin gewrichtsvloeistof. Door deze op eindrek te brengen om de functie van het gewricht te verbeteren komt er gas vrij uit het gewrichtsvloeistof wat een bekende krakende geluid geeft.

 

Is de behandeling veilig?

Verschillende onafhankelijke onderzoeken beoordelen chiropractie als een uiterst veilige behandelmethode. Meer informatie.

 

Is de behandeling pijnlijk?

De manipulaties zijn over het algemeen niet pijnlijk. Sommige spiertechnieken kunnen wat gevoelig zijn. De chiropractor laat dit altijd van te voren weten.
Na de behandeling is het mogelijk dat u wat last krijgt van bijwerkingen zoals lichte spierpijn of vermoeidheid in het gebied dat behandeld is.

 

Wat zijn de bijwerkingen van een behandeling?

Chiropractie is zeer veilig. Na een behandeling is het mogelijk, dat net als bij iedere andere behandeling, er bijwerkingen optreden. Deze zijn vaak van korte duur en kunnen bestaan uit stijfheid, vermoeidheid en soms pijn in het behandelde gebied.

 

Wat zijn de behandelmethodes?

Een van de welbekende behandelmethodes is het gebruik van manipulaties (kraken). Dit is een hele snelle, gecontroleerde drukbeweging met als doel de beweeglijkheid van het gewricht te herstellen. Ook gebruikt uw chiropractor vele andere (spier)technieken, oefeningen en adviezen over houding en beweging. Ook beschikt de chiropractor over een speciale behandeltafel.

Naast specifieke, chiropractische methodes is de chiropractor uitvoerig geschoold in onder andere algemene diagnostiek, röntgendiagnostiek en de functionele analyse van het bewegingsapparaat

 

Ik wil niet gekraakt worden, zijn er andere behandelmogelijkheden?

Uiteraard, we doen meer dan alleen maar kraken. Indien u dit niet wenst hebben we nog tal van andere mogelijkheden om u te behandelen.

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat is zeer afhankelijk van de klacht en de duur van de klacht. Acute klachten zullen over het algemeen sneller verdwijnen dan chronische klachten. We zullen u tijdens het onderzoek altijd op de hoogte brengen van onze bevindingen en het verwachten aantal behandelingen die u nodig zult hebben. Het is daarbij van uiterst belang dat u zich goed aan het behandelplan houdt.

 

Wordt er ook uitgelegd wat ik mankeer?

Jazeker, we zullen u na afloop van de intake en het onderzoek altijd uitgebreid vertellen wat de bevindingen zijn en hoe we van plan zijn u te gaan behandelen. We proberen ook een indicatie te geven over het aantal te verwachten behandelingen.

 

Wat wordt er bedoeld met preventief behandelen?

Vaak besluiten we ons pas te laten behandelen als we pijn of stijfheid ervaren. Pijn is een van de laatste signalen van het lichaam dat iets niet goed functioneert. De chiropractor is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van functiebeperkingen. Wanneer deze functiebeperkingen worden genegeerd kunnen deze leiden tot lichamelijke klachten.

Ook geven we algemene tips en adviseren we u op het gebied van voeding, ergonomie, beweging en andere gezondheidseffecten.

 

Twijfelt u of chiropractie iets voor u kan betekenen?

Neem dan contact op om uw klacht te bespreken en we bieden u gratis een vrijblijvend adviesgesprek aan.

 

end faq

Chiropractie Uden-Veghel

Rondweg 15, 5406 NK Uden
Tel. 0413 248 010 / info@chiropractie-udenveghel.nl

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:00 uur
dinsdag 08:30 - 20:00 uur
woensdag 08:30 - 18:00 uur
vrijdag 08:30 - 18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

maandag tot vrijdag 08:30 - 17:30 uur

 

 

“We are born with our hands,
and 500 years from now there will still
be nothing in the world that can replace
what a human hand is able to feel”