Maak een
afspraak

Thuiswerken

Veel mensen zijn ineens verplicht thuis aan het werk door de coronacrisis. Maar werken vanaf de keukentafel, de bank of vanuit bed is een stuk minder vriendelijk voor je rug dan zo’n ergonomische bureaustoel van kantoor. Grote kans dat je het af en toe al begint te voelen in je rug of in je nek. Wat te doen?

De verwachting is dat thuiswerken nog wel enige tijd de norm zal zijn. Naast alle thuiswerkers is er natuurlijk ook de heel grote groep studenten die online les moeten volgen.

Ondertussen is gebleken dat thuiswerkers thuis vroeger in- loggen en later uitloggen dan dat ze zouden doen als ze op kantoor zouden zijn. Goed voor de werkuren, maar slecht voor het lijf! Voor studenten is dit natuurlijk niet anders, zij brengen de meeste uren online door en missen de actieve inspanning van het fietsen of lopen naar de collegezalen.

Lang zitten is schadelijk voor onze gezondheid. Het wordt geassocieerd met diabetes en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. En zoals eerder gezegd levert het een duidelijke stijging van rug- en nekpijn op. Dit zien wij terug in de chiropractiepraktijken. Meer dan ooit is het belangrijk om je bewust te zijn van de schadelijke gevolgen van lang zitten. In deze nieuwsbrief staan tips en de do’s and don’ts; neem ze ter harte en kom in beweging!

TIPS VOOR THUISWERKEN EN HET VOORKOMEN VAN KLACHTEN

 • Plaat je laptop in een laptopstandaard of op een stapel boeken. Je hoeft dan niet meer voorover te buigen om je scherm goed te kunnen zien. Gebruik een extern toetsenbord en een muis.
 • Mocht je gewend zijn om aan een zit-sta bureau te werken, dan kun je nu ook afwisselen door te werken aan een statafel. Mogelijk kan een strijk- plank uitkomst bieden als je geen statafel hebt!
 • Een in hoogte verstelbare stoel is prettig, zo kun je ook aan de keukentafel goed zitten.
 • Zorg voor een goed dagritme, reguliere tijd opstaan en ook ’s avonds op tijd de laptop weer dichtklappen.
 • Beweeg regelmatig! Sta bij voorkeur iedere 20 minuten even op. Maak een wandeling tijdens de lunchpauze.
 • Las ook kleine pauzes in. Loop even een rondje door de kamer, maak een kop koffie of thee of zet even een was aan. Door even uit de zithouding te komen en andere bewegingen te doen, voorkom je last.
 • Probeer het gebruik van je smartphone tot een minimum te beperken, dit voorkomt nekklachten. Bel een keer in plaats van mailen of appen, want ook boven je telefoon hangt je nek vaak weer in je schouders.

DO’S AND DON’TS

 1. Zorg voor een goede zithouding tijdens je werk. Ga recht op de stoel zitten met het beeldscherm recht voor je. Zorg dat je voeten goed kunnen steunen en dat je benen een hoek van 90 graden maken, even- tueel door een voetenbankje te gebruiken.
 2. Sta regelmatig op, dit helpt om de doorbloeding door je hele lijf te verbeteren en is belangrijk voor je hele gezondheid.
 3. Als je langdurig zit, maak dan met regelmaat je rug even hol en weer bol. Dit stimuleert de doorbloeding van je rugspieren.
 4. Sport minimaal twee keer per week. Zorg dat je daarbij ook aandacht geeft aan de stabiliteit van je rug. Stabiliteit betekent dat de kleine spiertjes van je rug goed werken. Ook wandelen is een goede activiteit, dus tijdens de lunch of ’s avonds na het werk nog een wandeling maken is absoluut een aanrader.
 5. Doe geen volledige sit-ups. Dit kan rugklachten in de hand werken, zeker als je rug verzwakt is. Er zijn vele andere vormen van buikspiertraining die wel veilig zijn voor je rug.
 6. Let op je gezondheid: een gezond lijf kan beter herstellen, hierbij kan gezond voedsel een belangrijke rol spelen. Roken heeft ook een negatie- ve invloed op rugklachten, door invloed op de bloedsomloop.

CHECK JE WERKPLEK Checklist

 1. Zit je recht op je stoel?
 2. Kun je een vuist plaatsen tussen de zitting van de stoel en je knieholte?
 1. Staat de hoogte van de zitting dusdanig dat je knieën iets onder je heupen komen door de zitting te kantelen?
 2. Staat de bolling van de rugleuning in de holling van je onderrug?
 3. Kom je met je voeten plat bij de grond?
 1. Maak jezelf lang door goed rechtop te gaan zitten, houd je schouders laag en ontspannen. Je bovenarmen licht voor of naast je lichaam. Zijn je ellebogen 90 tot 950 gebogen?
 2. De hoogte van de armleuningen mogen iets onder het bureau zodat de ellebogen iets gebogen zijn.
Terug naar het nieuwsoverzicht